Ik vertelde het jullie al in mijn persoonlijke update van laatst. Ik ben weer bezig met een poging doen om wat kilo’s kwijt te raken. En ook bij mij gaat dat afvallen niet zonder slag of stoot. Vorig jaar vertelde ik jullie al vaker over dieetpoging nummer zoveel, maar ook die poging was maar effectief voor korte duur. Ik viel een kilo of 5 af, en kwam ze de afgelopen maanden net zo hard weer aan. En kreeg daar gratis ook nog een paar Coronakilootjes bij. Het liep echt uit de hand. En daarom gaat de zweep er weer overheen.

Het jojo-effect

Wat ik al beschreef is dat ik ook meerdere keren succesvolle pogingen heb gedaan om af te vallen. Maar wel weten allemaal dat wanneer je daarna op de ene of andere manier weer in je oude eetgewoonten verzeild raakt, je die kilo’s net zo hard weer aankomt. Nu gaat het me niet om een bepaald getal op de weegschaal. Het gaat me echter wel om steeds een maatje grotere kleding te kopen of steeds maar weer alleen jurkjes en leggins te dragen in plaats van een leuke jeans. Maar hoe ga ik dat jojo-effect dan ook aanpakken?

Kies een dieet dat bij je past

Ik heb in mijn leven ook al heel wat verschillende diëten geprobeerd. Ik heb calorieën geteld, deed succesvol mee aan Weightwatchers, dronk shakes en at dieetrepen. Het dieet waar ik zelf de beste ervaringen mee heb, is het Dukan dieet. De beste ervaring, zeg je? Ja, ook na de vorige twee keer kwam ik uiteindelijk mijn kilo’s weer aan. Omdat ik zo stronteigenwijs was om de adviezen van het dieet niet op te blijven volgen. Nu ik voor de derde keer met Dukan ben begonnen, vliegen de kilo’s er ook weer af. En nu is het zaak ze eraf te houden.

Afvallen met het Dukan dieet

Het Dukan dieet was zo’n 10 jaar geleden echt enorm populair. Het lijkt wel wat op het bekende South Beach dieet en heeft ook wel weer wat weg van Keto. Alleen is het grootste verschil dat je géén koolhydraten mag en ook geen vetten. De basis van het dieet is het eten van eiwitten uit verschillende bronnen. Voor iemand die graag vlees, vis, ei en zuivel eet, is dit dieet dus helemaal geen straf.

Het dieet bestaat uit 4 fases. Als je het heel precies wil weten stel ik voor dat je het op Google op zoekt of het boek leest. Ik zal proberen kort te vertellen hoe het werkt. De eerste fase noem je de aanvalsfase. In deze fase eet je alleen maar eiwitten. Het ligt er een beetje aan hoeveel kilo je in totaal wil afvallen hoe lang je deze fase volhoudt. Het advies is zo’n 3-5-7 of 10 dagen. Omdat ik echt wel een goede start wilde maken en mijn lijf en gewoontes echt flink wilde resetten, heb ik 10 dagen de aanvalsfase gedaan. En viel ik gelijk 4,5 kilo af. Voornamelijk overtollig vocht maar uiteindelijk ook vet.

Inmiddels ben ik nu zo’n 2 weken met de tweede fase bezig. Het afvallen gaat in deze fase niet zo snel als in fase 1 maar dat is ook niet de bedoeling. Doordat je in deze fase afgewisseld zuivere eiwitten en groenten en eiwitten eet, krijg je weer wat meer vocht in je lijf, maar geloof me, na 10 dagen aanvalsfase SNAK je naar een bord lekkere groente! Inmiddels zit ik op de ruim 7 kilo, dus het gaat nog steeds de goede kant op.

Ja ik heb het ook wel eens moeilijk

Hoewel ik veel dingen mag eten die ik lekker vind, heb ik ook echt wel mijn lastige momenten. Bijvoorbeeld op zaterdagochtend bij het ontbijt. Al zolang als ik me kan herinneren halen we voor het ontbijt witte puntjes en croissantjes. En dat mag ik nu niet. Dus zit ik er naast met mijn bak kwark, eitje en plakjes kipfilet. En op dit moment mag ik eigenlijk dus ook geen kaast. Maar dat laat ik in het weekend een beetje los. De afgelopen weekenden nam ik lekker een blokje kaas bij de borrel. Het is dan wel heel lief als Pippa naar me toebuigt en in mijn oor ‘fluistert’: ‘Mama, van mij mag jij nu ook een blokje kaas. Dat zeggen we het gewoon niet, oke? Dit is jouw blokje, en die andere blokjes zijn voor mij, Basje en Nova”.

Het avondeten vind ik minder lastig. Zolang ik voor mezelf ook maar lekker genoeg kook vind ik het helemaal niet moeiljk tegenover iemand te zitten die pizza of patat eet. Ik kan echt genieten van mijn moot zalm met sojasaus of wokgarnalen. Ik zorg er dus ook wel voor dat er genoeg ‘lekkers’ is wat ik wel mag.

Hoeveel wil je uiteindelijk afvallen?

Ik heb eigenlijk niet echt een einddoel. Voor nu wil ik met de tweede fase doorgaan tot begin december en ik hopelijk minimaal 10 kilo kwijt ben. Daarna wil ik voor de feestmaand overgaan op de derde fase waarin je geleidelijk weer wat meer verschillende voedingsstoffen mag eten. Ook weer brood en aardappel enzo. En je mag dan twee keer per weer een ‘feestmaaltijd’ eten. Dat maakt de decembermaand en de verjaardagen van de meiden eind december en begin januari een stuk makkelijker. Daarna wil ik de draad weer oppakken en terug naar fase 2. Het zou mooi zijn als ik daarna nog eens 10 kilo zou afvallen. Maar ik wil wel dat het leuk blijft.

Het Dukan dieet bestaat uit een heel uitgedacht plan. Als ik het op een gegeven moment welletjes vind, móet ik wel terug de derde fase in. Voor elke kilo die je bent afvallen geven ze het advies om 10 dagen de derde fase aan te houden om een goede overgang te hebben naar weer volledig ‘normaal’ eten. Iets wat ik de vorige keren dus niet heb gedaan, de stomkop die ik toen was. Nee, dit keer wil ik het echt volhouden. Ook omdat ik gewoon niet nu keihard wil werken en het daarna weer wil weggooien! Ook omdat ik weet waar ik het voor doe: gezonder een mogelijke derde zwangerschap in.

Heb je nog vragen? Laat ze dan achter in een reactie of stuur me eventjes een DM op Insta als je het liever ‘privé’ bespreekt!

liefs kirsten

Afbeelding via Pexels