Zelf breng ik menig uurtje luisterend naar een podcast door maar ook mijn kinderen vinden het heerlijk om naar iets te luisteren. We luisteren verhalen, luisterboeken en natuurlijk muziek maar is er ook zoiets als een podcast voor kinderen? Ik zocht de leukste podcasts voor kinderen voor je op!

Waarom een podcast luisteren?

Waarom luisteren we naar de radio? Of kijken we naar een tv-programma? Het kijken of luisteren naar een verhaal of muziekstuk is een stukje ontspanning voor velen. Kinderen vinden het bijvoorbeeld heerlijk om voorgelezen te worden. Zo kunnen ze hun eigen fantasie hun gang laten gaan en vaak is het aan het eind van de dag een ideale manier om het hoofd weer even leeg te krijgen. Ook een podcast kan daar goed bij helpen. Een podcast is eigenlijk niets meer of minder dan een gesproken verhaal en kan gaan over elk onderwerp dat je maar wilt. Vaak is het informatief of is het informatieve ontspanning. Perfect dus ook voor kinderen.

Je vindt podcasts voor kinderen in apps zoals Apple Podcast, Spotify en elk ander platform waar je graag je podcast luistert!

Overigens is een podcast ook altijd een goed idee voor een lange autorit. Dat maakt de reis net een stukje interessanter voor zowel kinderen als ouders!

Gratis luisterverhalen met Abel Studios

Welke podcasts zijn leuk voor kinderen?

Vooropgesteld: kijk altijd goed naar het leeftijdsadvies bij een podcast, net zoals je dat ook zou doen bij een film. Niet alle verhalen zijn geschikt voor jonge kinderen. Zelf luister ik bijvoorbeeld heel graag naar true crime podcasts, maar dat zet ik dus niet aan als ik met mijn kinderen in de auto zit. Beter kun je op zoek gaan naar leuke en interessante podcasts, speciaal gemaakt voor kinderen. Bijvoorbeeld deze:

Informatieve podcasts voor kinderen

NOS Jeugdjournaal podcast

In de podcast van NOS Jeugdjournaal beantwoorden Bart Tuinman en Malou van der Starre elke week vragen van kinderen over een bepaald nieuwsonderwerp. Kinderen kunnen zelf hun vraag of onderwerp insturen via Whatsapp. Elke aflevering duurt zo’n 20-25 minuten. Deze podcast is geschikt voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar, een beetje de leeftijd waarop je ook het jeugdjournaal met ze zou gaan kijken. Inmiddels staan er al zo’n 90 afleveringen online, dus je kunt je lol op met luisteren!

Het Klokhuis – de podcast

Is jouw kind ook dol op het leerzame programma Het Klokhuis? Al meer dan 30 jaar brengt Het Klokhuis informatieve onderwerpen met een flinke dosis humor. De podcast is van Het Klokhuis gaat over bijzondere uitvindingen die we niet kunnen missen. Welke, voor ons hele normale, dingen zijn na uitvinding onmisbaar gebleken? De podcast is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 9. Er staan 18 afleveringen online met een duur van zo’n 20-30 minuten. Lekker lang luisteren dus!

Stokstaartjes

De podcast Stokstaartjes is speciaal gemaakt voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar oud die geïnteresseerd zijn in een stukje wetenschap. In Stokstaartjes stellen kinderen hun eigen vragen over uiteenlopende onderwerpen en geven echte wetenschappers antwoord. Wetenschap komt nu eenmaal voort uit een nieuwsgierigheid en het stellen van vragen. Een goed moment om daar jong mee te beginnen. De podcast is opgedeeld in series. Zo zijn er series gemaakt over dinosaurussen, de planeten en het oude Egypte. Een aflevering duurt ongeveer 15 minuten.

Leuke luisterverhalen voor jonge kinderen

Iets meer ontspanning en iets minder informatief? Luister dan zeker eens de volgende podcasts met luisterverhalen voor jonge kinderen:

Abel Studios

De luisterverhalen van Abel Studios bevatten ouderwetse sprookjes, moderne verhalen en diverse hoorspelen voor kinderen van jong tot oud. Eerder schreef ik al eens deze blog over Abel Studios, een podcast die mijn kinderen graag aanzetten tijdens het tekenen of knutselen.

Gratis luisterverhalen Hand in hand naar dromenland

Zin in Zappelin

Speciaal voor peuters en kleuters is er een speciale podcast van het tv-programma Zin in Zappelin. Korte afleveringen met spannende verhalen over Zappie en zijn vriendjes van zo’n 10 minuten, verteld door Soy Kroon.

Ruimtereizigers

De podcast Ruimtereizigers is gebaseerd op het boek Een kleine groene puddingplaneet (5+) van Enne Koens. In dit luistertheater beleeft Mo fantastische avonturen in de ruimte. In 7 afleveringen van zo’n 12-15 minuten vertelt Govert Schilling je alles over de ruimte.

Luister jij wel eens een podcast met je kinderen, of doen ze dat graag zelf? Heb je nog tips? Laat het weten in een reactie!

liefs Kirsten