De zomervakantie is hier echt voorbijgevlogen en het is weer tijd om terug te keren naar het schoolritme. Dat kan best nog wel eens een uitdaging zijn, zeker als de zomervakantie 6 weken lang-leve-de-lol is geweest. Maar, geen paniek, met de juiste aanpak krijg je je kinders weer terug in het gareel en klaargestoomd voor het nieuwe schooljaar. Lees dus zeker even deze 5 waardevolle tips om de overgang zo makkelijk mogelijk te maken.

1. Pas de slaaptijden geleidelijk aan

Tijdens de zomervakantie wordt het begrip bedtijd nogal eens opgerekt. Kinderen gaan later naar bed gaan en slapen ‘s ochtends uit. Uhm. Nee. Let me rephrase that. Kinderen gaan later naar bed en zijn nog steeds achterlijk vroeg wakker. Van uitgerust zijn is dus niet echt sprake. Om het schoolritme weer op te pakken, is het verstandig om de slaaptijden geleidelijk weer aan te passen naar de normale tijden. Begin ongeveer een week voor de eerste schooldag met het vervroegen van bedtijd en het opstaan. Dit helpt het lichaam van je kinderen zich aan te passen aan het vroegere opstaan dat op school nodig is.

En nog even een extra tip: doe zelf ook mee met het aanpassen van de bedtijden. Zo kom je straks zelf ook weer makkelijker in het werk- en schoolritme.

2. Maak het huis weer klaar voor schoolwerk

Deze zin is misschien een beetje krom. Je huis klaarmaken voor schoolwerk. Maar niets is minder waar. Maak het huis weer klaar om straks snel de broodtrommels te kunnen vullen, samen een boekje te kunnen lezen en huiswerk te maken aan tafel of het eigen bureautje. De vakantiespullen en het losse speelgoed wordt weer opgeruimd en het huis gaat weer in de schoolritme-stand. Denk ook aan het controleren met broodtrommels en drinkpakjes, het kopen van nieuwe gymschoenen en het klaarzetten van de schooltassen. Breng je huis weer in opperste staat van paraatheid 😉

Lees ook: Welke schoolspullen heb je nodig? een handige blog van Meisje-Eigenwijsje.

3. Herstel de dagelijkse routine

Routine geeft stabiliteit en zorgt ervoor dat kinderen weten waar ze aan toe zijn. Breng dagelijkse routines terug, zoals vaste tijden voor maaltijden, huishoudelijke taken en speel- of schermtijd. Dit helpt niet alleen bij het terugkeren naar het schoolritme, maar ook bij het in stand houden van een gebalanceerde levensstijl. Met andere woorden: het zorgt ervoor dat je zelf niet knettergek wordt en iedereen weet waar ‘ie aan toe is!

4. Betrek kinderen bij planning en organisatie

Laten we gelijk even voorop stellen: terug in het schoolritme en het organiseren van alle spullen is niet alleen maar de taak van de moeder. Geef je kinderen verantwoordelijkheid en betrek ze bij het plannen en organiseren van hun schoolactiviteiten. In de voorbereiding laat je ze zelf hun spullen bij elkaar pakken. Passen je gymschoenen nog? Heb je nog nieuwe kleurpotloden nodig?

Als school straks weer begonnen is, laat je ze natuurlijk ook meehelpen. Zelfs kleuters kun je een eigen taakje geven. Zo draag ik bijvoorbeeld nooit een schooltas en maak ik ze ook niet leeg. Zelf pakken, zelf leegmaken als je thuiskomt uit school en zelf aan de kapstok hangen. Kinderen kunnen prima zelf hun schoolspullen klaarleggen voor de volgende dag. Dat gaat natuurlijk niet in 1 keer goed, dus een beetje hulp is gewenst om het ze te leren. Noteer samen belangrijke dingen als huiswerk, studiedagen en vakanties op de kalender. Dit bevordert hun gevoel van eigenaarschap en helpt gelijk met leren plannen.

5. Stimuleer positieve vooruitzichten

Help je kinderen om enthousiast te zijn over het nieuwe schooljaar door positieve vooruitzichten te benadrukken. Bespreek de spannende dingen die ze zullen leren, nieuwe vrienden die ze zullen maken en leuke dingen die op school zullen gaan plaatsvinden. Door het positief te benaderen, zullen je kids eerder gemotiveerd zijn om weer in het schoolritme te komen.

Ook als je kind niet zoveel zin heeft om terug naar school te gaan, of als ‘ie het juist heel spannend vindt, is het belangrijk om hierover te praten. Gezonde spanning is goed, maar er zijn natuurlijk ook kinderen die school om wat voor reden dan ook niet zo leuk vinden. Waar kijken ze tegenop en kun jij die bergen misschien wel een stukje afvlakken door het er met ze over te hebben? Doe dat vooral! Maak ook een lijstje van leuke dingen die weer gaan starten als de scholen weer beginnen. Afspreken met vriendjes, de dansles of voetbaltraining, noem het op.

Wat is jouw ultieme back-to-school tip om weet terug in het schoolritme te komen?

liefs Kirsten

Lees ook de volgende leuke, handige en interessante blogs over het onderwijs: