Ja het is toch allemaal wat hè? Wij komen net uit een twee weken durende quarantaine, en Pippa is net weer een week naar school en nu is het alweer kerstvakantie. Een 3 weken durende kerstvakantie nog wel. En we kunnen er over mopperen, we kunnen klagen, we kunnen boos zijn op de hele wereld. Kan. Echt. En is stiekem wel een beetje terecht. Maar goed, daar worden je kinderen niet leuker van. Waar ze wel leuker van worden is van jullie tips om deze 3 weken kerstvakantie door te komen. Wees dus een wijze ouder en neem tijd voor ze. Dan laten ze je daarna ook echt wel even met rust!

Deze blog verscheen december 2021, in de zoveelste schoolsluiting en lockdown. Dat is wellicht niet meer zo relevant maar deze tips en activiteiten zijn natuurlijk nog steeds heel erg leuk om te doen!

Knutselen

De meeste tips die worden gegeven om 3 weken kerstvakantie door te komen zijn toch de knutseltips. Geef kinderen een berg papier, wc-rollen, een lijmstift, een potje glitter (HO, NEE WACHT. GEEN GLITTERS. ABORT MISSION!) en ze maken de meest bijzondere kunstwerken. En een fijne bijkomstigheid: ze zijn gelijk even een tijdje zoet. Het enige nadeel aan knutselen: achteraf is je huis ontploft, liggen er overal papiersnippers (of erger) en de kids zijn meestal niet heel welwillend om nog te helpen opruimen. Maar he, je moet er wat voor over hebben. Hoe dan ook, met onderstaand lijstje kun je lekker aan de slag en als je nog meer inspiratie nodig hebt, kun je ook altijd nog een blik werpen op mijn kerstdecoratie Pinterestbord.

 • Maak muziekinstrumentjes met rijst of pasta. Bakjes, pringlesbussen of wcrolletjes, versier de buitenkant, vul ze met rijst of pasta en maak je eigen muziek.
 • Waxinelichtje houdertjes maken. Neem een glazen potje, beschilder of beplak het met leuke vormpjes en je bent klaar voor het kinderkerstdiner. Extra leuk in deze donkere tijd! Vind je kaartjes nog een beetje spannend? Je kunt natuurlijk ook zo’n elektrisch waxinelichtje gebruiken.
 • Ga zelf kerststukjes maken. Ga er even lekker op uit, knip her en der wat takjes, vraag aan de buurvrouw met die hulstboom een paar takjes of ga even naar het tuincentrum en koop wat. Een bakje, een blokje oase (tipje: nu lekker goedkoop bij Action) en wat groen, meer heb je niet nodig!
 • Kinderen overtrekken op groot papier en zichzelf laten inkleuren. Heb je thuis nog een oude rol behang liggen? Rol ‘m uit, laat de kinderen plat op hun rug liggen en trek ze om. Laat ze zichzelf hierna inkleuren. Leuk om in hun kamer op te hangen!
 • Maak kerstkaartjes maken voor de buren, of (eenzame) oudere mensen in de buurt. Eerst lekker aan de knutsel en daarna even lekker naar buiten om de kaartjes te posten.
 • Vogelvoertjes maken. Een slinger van pinda’s of kleine bolletjes vet: simpel om te maken en de vogeltjes zijn je dankbaar deze winter. Let wel op dat je geschikt vogelvoer gebruikt!

Lekker de keuken in

Ik moet zeggen, bakken is hier altijd een welkom tijdverdrijf. Pippa vindt het superleuk om samen met mij in de keuken te staan, zoals je in deze DIY Rocky Road blog zag, en ik heb nog wel een aantal tips om deze 3 weken kerstvakantie door te bakken.

 • Kerstkoekjes bakken is natuurlijk sowieso hartstikke leuk. Je kunt zelf vormpjes maken, of uitsteekvormpjes gebruiken. Maak een koekjesdeeg door 225 gr zachte roomboter, 225 gram suiker, 1 ei, 450 bloem, een zakje vanille suiker en een snufje zout met elkaar te mengen. Tip: leg het beslag even in de koelkast voordat je het gaat uitrollen, dat plakt het wat minder.
 • Geen vakantie zonder taart. Ik heb alvast ingrediënten gehaald voor een lekkere white chocolate cheesecake. En geloof me, die wil je proeven.
 • Je hebt vast nog wel een plekje voor een extra toetje deze feestdagen. Ga deze vakantiedagen allerlei nieuwe toetjes uitproberen en stem welke jullie het lekkerst vinden. Die mag nog een keertje terug op het menu!

Films kijken

Netlfix, Disney+ en Videoland zijn je beste vrienden deze Kerst, want al deze streamingdiensten zijn weer helemaal volgezet met de meest leuke kerstfilms. Dit is overigens ook een goed moment om een een proefabonnement voor een van deze drie af te sluiten als je ze nog niet hebt. Nu hebben jullie toch genoeg tijd om te kijken.

 • Je kunt natuurlijk ook naar de bioscoop gaan. Deze Kerst draaien er weer een aantal leuke nieuwe kinderfilms. Ik kreeg als tip dat Sing 2 zeker een aanrader is. De eerste film daarvan was zeker een hit, dus het valt te proberen!
 • Of maak in huis jullie eigen thuisbioscoop, met popcorn en lekkere snoepjes.
 • En gooi je schermtijd gewoon helemaal overboord, houd dan een hele filmmarathon. Hup, alle matrassen naar beneden en lekker in je pyjama de leukste films kijken. Ik bedenk me net, een ideaal moment om alle Harry Potter films weer eens te bekijken!

Lekker actief doen

Eerlijk gezegd, in deze categorie kwamen aanzienlijk minder tips binnen. We lijken in deze periode toch allemaal een beetje huismussen te zijn, haha. Hoe dan ook, 3 weken binnen zitten is nooit een goed idee, dus ga er lekker op uit!

 • Maak een wandeling in het bos. Het bos is gratis, het is er lekker vies, de hond kan gelijk mee. Drie vliegen in een klap. Oh, en je kunt er gelijk spul voor je kerststukje of kerstdecoratie verzamelen!
 • Kijk eens of er in jouw buurt een speelbos of natuurspeeltuin is. Gegarandeerd plezier!
 • Mijn meiden vinden ‘s avonds in het donker buiten lopen een van de meest spannende dingen ever. Dus een avondwandeling door de wijk om naar de kerstversiering te kijken is een schot in de roos. De kids hoeven toch niet vroeg op!
 • Een strandwandeling of tripje doet het ook altijd goed. Lekker warme kleren aan, wat speelgoed mee en laat de kinderen lekker spelen. Tip: neem zo’n half koepeltentje mee die je in de zomer ook gebruikt. Dan kun jij lekker uit de wind zitten en warme choco drinken terwijl het spul zich vermaakt!

Gezellige familiedingen doen

Misschien heb je wel het geluk dat jullie met z’n allen thuis zijn, of dat je tussendoor toch niet hoeft te werken. Dan zijn de onderstaande qualitytime tips super om deze 3 weken kerstvakantie door te komen.

 • Spelletjes spelen: dit is bij ons sowieso al vaste kost, maar wellicht is het leuk om nu voor de vakantie een nieuw spel te kopen, te huren of te lenen van vrienden of de buren. Kijk ook eens bij deze spelletjes tips van Tips voor jou!
 • Maak een speurtocht in en om het huis. Ook heel leuk met jongere kinderen!
 • Ik kreeg nog als tips om een speurtocht in de stad te doen (bijvoorbeeld in Rotterdam bij Hotel New York de Yorky speurtocht). Google speurtocht en de door jou gewenste stad en laat je verrassen!
 • Beerpong, maar dan zonder drank. Deze speltip is leuk voor als je kinderen al wat ouder zijn. Natuurlijk vervang je dan de shotjes voor iets anders: bijvoorbeeld leuke opdrachten.
 • Schrijf jezelf een brief over wat je zou willen dat er in 2022 gebeurt. Stop het bij de kerstspullen en open ze volgend jaar.

En if all else fails… dan is er altijd gewoon nog de digitale nanny. Hup, lekker die iPad aan en laten begaan. Ze overleven het wel. Heus!

Heb jij nog leuke thuis doe tips om 3 weken kerstvakantie door te komen? Ik en alle andere moeders worden er heel blij van als je die deelt in een reactie!

liefs Kirsten