Waar is je andere schoen? Het lijkt wel alsof het iedere dag erger wordt. De bijna kleuter haalt haar schouders op. ‘Weet niet’. Ik slaak een diepe zucht. Blijkbaar is ‘kwijt’ de nieuwe norm. Zachtjes neurie ik een melodietje in mijn hoofd. Het houdt niet op, niet vanzelf.

Meesters in het kwijtraken

Elke moeder heeft er mee te maken. Kinderen zijn nou eenmaal meesters in het kwijtraken van spullen. En waar ik panisch ben bij het opruimen van de puzzelstukjes, flikkert mijn kind gewoonweg alles lukraak in een doos. Het liefst ook gewoon nog alles door elkaar, ik krijg er spontaan OCD van. Maar dan wel boos worden omdat ze dan een puzzelstukje mist. Maar daar blijft het niet bij natuurlijk.

Gymschoenen, broodtrommels en bekers, jassen, knuffels, speelgoed, noem het op. Mijn kind kan het kwijtraken. Sta je dan weer bij de opvang, zonder jas of tas van je kind. En geen idee waar het allemaal is gebleven. Nadat het ons twee keer is gebeurd dat iemand anders de verkeerde jas had meegenomen, heb ik uiteindelijk wel een naam in die jas gezet. Want wat een gedoe zeg.

Kun jij er niet een beetje beter op letten dat niet alles kwijt raakt?

Op school blijf ik me er ook over verbazen. Ik maakte eens mee dat ik ineens een boze ouder, niet eens van mijn klas, voor mijn neus had staan. Of wij er niet een beetje op konden letten dat die spullen steeds kwijtraakten en dat ze nu voor de derde keer dat schooljaar nieuwe schoenen moest kopen. Ik heb alleen maar verbaasd staan kijken. Volgens mij heb je het tegen de verkeerde, Miep. Misschien eerst even je dochter aankijken voordat jíj nieuwe schoenen gaat kopen. Laat ze dat lekker zelf betalen! Schoenen lopen namelijk niet vanzelf weg.

Zijn we onze opvoeding ook kwijt?

Werd er vroeger nog gehamerd op zuinig zijn op je spullen, is tegenwoordig meer de tendens dat als iets kwijt is dat je gewoon wel weer een nieuwe koopt. Dat kan natuurlijk niet bij iedereen, maar je ziet het steeds meer. Stelletje consumptiemaatschappijdieren die we zijn. Want ja, zeg nou zelf. Als je een frutsel koopt en het kwijtraakt is het toch makkelijker om een nieuw frutsel te kopen dan je hele huis ondersteboven te halen? Soms kies ik ook voor de makkelijke manier. Maar in het geval van puzzelstukjes, kan ik er echt ziek van zijn als ik het niet kan vinden terwijl het de kamer niet uit is geweest.

Hoe raak je nooit meer iets kwijt?

Haha, grappig. Ik zou je nu natuurlijk wel de tips kunnen geven van dat je spullen op een vaste plek moet opbergen, of het gelijk moet opruimen na gebruik. Op zich werkt dat best wel voor mij. Ik ben namelijk nooit mijn keukenschaar kwijt, behalve als de Vent ‘m heeft gebruikt. Ik dwing mezelf om dat soort dingen gelijk op te ruimen, maar hij is nog niet zo ver. Is niet erg, komt wel. Of niet, ook prima. In de tussentijd zoek ik wel. Wellicht kom ik tijdens mijn zoektocht toch nog dat ene puzzelstukje tegen!

Ben jij vaak dingen kwijt?

Lees ook:
10x leuk met je peuter in huis
Wat je kind vooral NIET nodig heeft op de basisschool
Oeps! Gymspullen vergeten!

liefs Kirsten