De afgelopen week zag ik bij steeds meer mensen de vooraankondiging van de week zonder vlees. Eens per jaar is er dus een soort van actieweek en ik vond het een leuk idee om daar aan mee te doen. Ik vroeg op Instagram of het gewaardeerd werd als ik ons weekmenu zou delen, dus bij deze doe ik dat!

Een week zonder vlees

Ik heb al meerdere opmerkingen gekregen of ik dan ook graag vegetarisch zou willen worden of zelfs vegan zou willen eten. Het hele simpele antwoord daarom is nee. Ik vind vlees gewoon ontzettend lekker. Ik moet wel zeggen dat ik in de afgelopen paar jaar veel minder vlees ben gaan eten. Van een echte maxitariër ben ik naar flexitariër gegaan, dus dat is al een flinke stap in de goede richting. Tegenwoordig kook ik zelf dus ook al vaker vegetarisch en als we vrienden te eten krijgen die het liefst vegan eten, probeer ik allerlei andere recepten uit om van te genieten. Een weekje zonder vlees lijkt me dan ook helemaal niet zo’n enorme uitdaging.

Het weekmenu

Maandag: Cannelloni

Ik begin de week met een van mijn vegafavorieten. Cannelloni met ricotta en spinazie is een gerecht wat ik oprecht heel lekker vind en wat ik ook regelmatig bestel als het bij een restaurant op de kaart staat. Ik maak de versie van Franceska Kookt welke gewoon heel basic is maar wel de kern van dit gerecht precies weet te pakken.

Dinsdag: Broodje Burger

Ik kocht afgelopen week een heel scala verschillende vleesvervangers. Niet om deze komende week allemaal op te eten, maar in de aanbieding en ik blijf toch een echte Hollander hè. Ik kocht ook burgers van Vivera en ik ben benieuwd of we daarmee een goed alternatief kunnen maken voor de vleesburger. Sowieso moet een beetje cheeseburger wel lukken toch?

Woensdag: Moussaka

Omdat meerdere mensen in mijn omgeving zeggen dat Moussaka gewoon té lekker is, zetten we deze ook op het lijstje. Ik kreeg van Sanne een goed recept van Liefde voor Lekkers. Maar omdat ik bij Sebas niet meer aan hoef te komen met zoete aardappel, vervang ik deze door normale aardappelschijfjes. Ik ga jullie zeker laten weten hoe het heeft gesmaakt!

Donderdag: Gebakken aardappeltjes, worteltjes en een vleesvervanger

Op donderdag kom ik altijd nogal gehaast terug van het ophalen van Pippa en wil ik niet te ingewikkeld koken. Ik gooi dus een zak aardappelballetjes in de airfryer, kook stukjes wortel en bak er een vleesvervanger bij. Ik denk dat ik ga voor de kaasschnitzel en voor de kinderen groenteballetjes.

Vrijdag: Zelf gemaakte pizza

Als er iets is waar we in dit huis dol op zijn, is het wel pizza. Pizzadeeg maak ik graag zelf, dat kost wel wat tijd, maar is zo veel lekkerder! De pizzabodem bestrijk ik met tomatenpuree, en daarna komen er toppings op. Zo’n zelfgemaakte pizza heeft eigenlijk geen opsmuk nodig en tomaat, mozzarella en basilicum is eigenlijk al lekker genoeg. Maar je kunt natuurlijk beleggen met alles wat je lekker vindt!

Zaterdag: Borrelplank

Op zaterdag is het avondeten hier vaste prik een borrelplank. We eten broodjes met salade en roomkaas, blokjes kaas, komkommer, tomaatjes en nog meer lekkere dingen. Op zich is het niet zo moeilijk om onze borrelplank vegetarisch te maken. Ik bak een lekker broodje af, maak zelf eiersalade, vegetarische balletjes, en ik haal bij Jumbo vegetarische ovenhapjes met kaas. Die zijn echt superlekker!

Zondag: Tomatensoep met gevulde pitabroodjes

Een lekkere kop zelfgemaakte soep gaat er altijd wel in. Ik kook een grote pan tomatensoep en daarbij maak ik gevulde pitabroodjes met feta en spinazie. Die overigens ook superlekker zijn met vegan feta. Voor de pitabroodjes gebruik ik een recept van Uit de keuken van Fatima (echt een aanrader voor liefhebbers van simpele recepten!) en deze broodjes vul ik met een vulling van feta en spinazie. Echt superlekker!

Nu ik zo bezig ben met het weekmenu, krijg ik gelijk al trek! Ik ga nu gauw nog even een lijstje maken met de laatste boodschappen zodat ik die maandagmiddag kan halen. En dan doen wij ook gewoon een week zonder vlees. En je moet het maar zo zien, als iedereen regelmatig een dagje geen vlees eet, maakt dat ook een verschil want alle kleine beetjes helpen.

Wat is jouw favoriete vegetarische of vegan gerecht? Laat gerust een linkje achter in de reacties. Wie weet probeer ik ze dan ook uit!