Hoe heerlijk het de afgelopen dagen ook was in het zonnetje, straks komt het weer met bakken uit de hemel en is de lente weer ver te zoeken. En nu kun je met regen natuurlijk best even naar buiten. Je bent natuurlijk niet van suiker. Echter is het ook wel fijn om een paar leuke activiteiten achter de hand te hebben voor als het wat minder weer is.. Je kan maar beter voorbereid zijn zodat het niet een stomme bloed-onder-je-nepnagels-halen dag wordt. Daarom vandaag 10 leuke activiteiten om te doen met je peuter als het baggerweer is.

Bakken en koken

Absoluut de nummer 1 topfavoriet hier in huis is (helpen met) bakken en koken. We bakken hier regelmatig een bananenbrood of cake en het roeren in de verse pastasaus is ook een favoriete activiteit. Je slaat hiermee gelijk twee vliegen in één klap, want je hebt dus óf wat lekkers gebakken voor bij de koffie (die je hard nodig zult hebben) of je hebt alvast gekookt voor die avond.

Kleien

In welke vorm dan ook, kleien is een topbezigheid. Met klei of koek- of brooddeeg, kronkelwormen en aardappelmannetjes kleien is tof. Stiekem vind je het zelf ook heel leuk om te kleien, dus stroop die mouwen op en aan de slag. En met koekjesdeeg of brooddeeg is het daarna afbakken en opeten ook nog eens een feestje.

Verven

Laat je kleine Picasso gewoon lekker los. Een schort (of een oud t-shirt van papa) aan en lekker kliederen. Voor peuters is kliederen key, mama’s! Dus lekker met je handen door de verf of gebruik eens dopjes, uitsteekvormpjes of bekertjes om mee te stempelen. Aan de slag met vingerverf is natuurlijk ook altijd een goed idee!

Een tent bouwen

Haal alle kussens van de bank en bouw een fort, of gooi een groot laken over de eettafel om een echte tent te maken. Bekertje limonade en een paar koekjes mee en dan kan de peuter lekker picknicken in je eigen tent. Ben je een echte creatieve mama, naai dan een echte tafeltent met ramen en een deurtje, zodat het nóg een beetje echter is.

Schommelen in een hangmat

Heb je toevallig een groot laken of een draagdoek? met een beetje creativiteit knoop je deze om/onder je eettafel heen en creëer je een hangmat voor je peuter. Lekker schommelen of juist even lekker chillen met een boekje, dit is een succesnummer! Check onderstaand filmpje voor de inspiratie!

Bel een vriendje!

Peuters zijn dól op vriendjes! Dus bel een vriendin met een kleintje of ze langskomt voor een bakkie. Jullie kunnen lekker bijkletsen en de kinderen kunnen lekker spelen. Mijn ervaring is dat een peuter een stuk gezelliger is met iemand erbij om te spelen.

Fotomodel voor een dag

Pak die selfiestick uit de kast, en ga gekke bekken trekken. Bij mijn kids echt een succesnummer. Lachen, gieren, brullen bij het maken van de foto’s of filmpje en nog beter: op een later moment alles terugkijken en dan wéér dubbel liggen van het lachen.

Dansen

‘Kom mama, schudden met die billen!’. Mijn kids vinden het heerlijk om de muziek aan te doen en samen met ons te dansen. Wat voor muziek maakt haar eigenlijk niet uit, als er maar met de heupen geschud kan worden. Doe je peuter eens na en ga dansend door het huis heen. Pret gegarandeerd. Bijkomend voordeel, jij hebt je work-out voor die dag ook weer gehad.

Boekje lezen met een knuffel of pop

Zoek een leuk prentenboek uit en een bijpassende knuffel uit. Installeer jullie op een fijn plekje op de bank of grond en lees het prentenboek zó voor, dat het lijkt alsof je knuffel het verhaal vertelt. Dit is ook ontzettend leuk met poppenkastpoppen. Peuters gaan echt nog helemaal op in het verhaal en zo’n compleet betrokken bekkie is het leukst om te zien! Hier nog een tipje voor leuke prentenboeken voor de pasen.

Obstacle run

Maak een parcours van allerlei hindernissen door de hele kamer heen. Loop over de bank, klim onder de salontafel door, stap over een boodschappenkratje en tijger onder de eetkamerstoelen door. Een activiteit om lekker bezig te zijn, maar ook zaken als evenwicht en inzicht te oefenen. Want hoe ga je al die hindernissen aanpakken? Jij als moeder doet lekker mee en geeft af en toe een handje als het even niet alleen lukt.

Whatsupmoms maakte er een onwijs leuk filmpje over! Echt wel een Youtube-tip trouwens hoor! Leuk kanaal!

Nog steeds geen idee wat je moet doen? Een filmpje kijken is ook prima hoor. En wanneer het eindelijk weer droog is: naar de speeltuin om even lekker die energie kwijt te kunnen!

Welke activiteiten doe jij met je peuter als het slecht weer is?

liefs Kirsten

Uitgelichte afbeelding via Pexels.com